ustalardan

"Çaldıklarım etrafımda olup bitene verdğim tepkiden ibarettir." Tony Willams

20 Ocak 2008 Pazar

Steve SMITH

STEVE SMITH

Resim
Steve Smith
davula çocukken Massachusetts'teki bandolardan ilham alarak başladı. Davula 1963’te 9 yaşında yörede bigband'lerle swing çalan Bill Flanagan ile başladı. Smith, gençliğinde okul bandosu ve bazı garaj gruplarında çalıştı. Aynı zamanda profesyonel Brockton konser topluluğuyla çalış tarzını olgunlaştırdı. Aynı zamanda Bridgewater'da bir yerel okulda bir bigband'le de çalmaya başladı. Liseden sonra 1972'de Berklee Müzik Okulu'na müzik eğitimi almaya gitti. Orada Gary Chaffee ve Alan Dawson gibi öğretmenlerden çok önemli bilgiler aldı.

1974'te 19 yaşındayken Smith'in profesyonel kariyeri başladı. 2 yıl boyunca Lin Biviano Big Band ile tur yaptı, kayıt aldı. Aynı zamanda Buddy DeFranco ile de çalıştı. Buddy DeFranco aynı zamanda George Garzone'nin de bulunduğu free-jazz grubu The Fringe'in de bir üyesiydi. 1976'da keman çalan Jean Luc Ponty ve gitarist Allan Holdsworth ile jazz/fusion "Enigmatic Ocean"ı (Atlantic 1977) kaydetti. Fakat 1 yıl sonra Ronnie Montrose ile turdayken rock grubu Journey ile çalması için bir teklif geldi. Smith bu sayede rock dinleyicilerinin de dikkatini çekmeye başladı.

Smith, Journey grubu ile dünyayı turladı. Aynı zamanda pek çok başarılı albüme de imza attı. "Escape" (Columbia 1981) ve "Frontiers" (Columbia 1983) Top 40'a girdi. Smith'in metronom kaçırmaması, o büyük tom tom atakları ve groove anlayışı en iyi rock davulculuğunda favori gösterilmesini sağladı. Aynı zamanda grubun daha çok tanınmasını sağladı. 1985'te Smith tutkusu olan jazz müziğine yönelmek için Journey'i bıraktı ve session davulculuğunda kariyerini geliştirdi. Son 20 yılda, Mariah Carey, Bryan Adams, Zucchero, Claudio Baglioni, Andrea Bocelli, Ray Price, Corrado Rustici ve Savage Garden gibi müzisyenlerle/gruplarla çalıştı. 1983'te hala Journey üyesiyken kendi kurduğu fusion grubu Steve Smith and Vital Information'ı kurdu. Grup; klavyede Tom Coster, bas gitarda Baron Browne ve gitarda Vinny Valentino'dan oluşuyordu. Vital Information'ın çıkışı "Where We Come From", 1998'de Bağımsız Müzik Topluluğu tarafından verilen en iyi "Contemporary Jazz Record" ödülünü aldı.

Resim

Steve
, aynı zamanda Steve Smith's Jazz Legacy grubunun da başıydı. Bu grup; alto saksafonda Andy Fusco, tenor ve soprano saksafonda Walt Weiskopf, piyanoda Mark Soskin ve bas gitarda Baron Browne'dan oluşuyordu. Smith aynı zamanda müthiş bir tur ve kayıt kariyeri de sürdürdü. Mike Mainieri'nin grubu Steps Ahead ile de çok sayıda konserler verdi. Yakın zaman önce kaybettiğimiz Michael Brecker, Richard Bona ve Mike Stern gibi virtüözlerin oluşturduğu bu grup, 80’lerin en başarılı electrik jazz gruplarındandı. Smith, 7 yıl boyunca (1986-1993 arası, ve tekrardan 2005'te) enerjik çalışıyla grubun müzikalitesini daha da yükseltti. Caz turları/kayıtları yaptığı baz isimler ise; Ahmad Jamal, Michael Manring, Stanley Clarke, Randy Brecker, Zakir Hussain, George Brooks' Summit ve The Buddy Rich Big Band. Davulculuk idölü sayılan Buddy Rich adına pek çok konsere çıktı. 1996'da Journey grubuna tekrar dahil olan Smith, "Trial By Fire" (Columbia 1996) isimli album kaydında da çaldı. Smith’in programında çoğu zaman tekniklerini, çalış stilini anlattığı davul klinikleri de olmuştur. 1998'de birçok elektik caz albümü yaptı. Albümlerde çalarnlardan bazıları: Dave Liebman, Frank Gambale, Stu Hamm, Tom Coster, Larry Coryell, Jerry Goodman, Howard Levy, Steve Marcus, Scott Henderson ve Victor Wooten.

Smith'in davulculuğu, modern olmakla birlikte Amerikan müziği tarihini de içinde barındırmaktadır. Onun başlangıçta hayran olduğu rudimental davulculuk, attığı tüm sololarda ön plana çıkmaktadır. Aynı zamanda çok iyi hakim olduğu caz, New Orleans müziği, swing, bebop, avant-garde, fusion tarzlarına kattığı bir rock hissiyatı ile çaldığı tüm tarzlarda kendini ön plana çıkarmıştır. Yoğunlaştığı tarzlar emprovizasyonun çok yüksek olduğu Blues, Jazz, R&B, Funk, Cajun ve Güney Hindistan Carnatic’dir. Smith'in patlayıcı soloları ve şaşmayan metronomu sayesinde Modern Drummer dergisi okuyucuları tarafından tam beş yıl üst üste en iyi davulcu seçildi. 2001'de dergi Smith'i tüm zamanların en iyi 25 davulcusundan bir seçti. 2002'de "Modern Davulcular - En İyiler"e seçildi. Sonunda 2003'te Hudson Music'ten yayınladığı DVD "Steve Smith Drumset Technique - History of the U.S. Beat" 2003'ün en iyi eğitim DVD'si seçildi. Ayrıca 2003'te Steve Smith ve Buddy's Buddies – Buddy Rich Alumni quintet, Londra’nın ünlü caz klübü Ronnie Scott's'ta verdikleri konserin kayıtlarını "Very Live at Ronnie Scott's Set One and Set Two" adıyla yayınladılar. 2004'te Vital Information onuncu albümü "Come On In'i yayınladı. O yıl Steve Soulbop, Bill Evans, Randy Brecker, David Kikoski, Victor Bailey ve Hiram Bullock ile turladı. 2005'te grup bir canlı kayıt albümü yayınladı. Albümün adı "Soulbop Band Live"di. Aynı yıl daha once de "Timescape" albümünde de çalıştığı Aydın Esen ile birlikte bir başka proje olan "Flashpoint"te de çalıştı. Bu albümde Steve, Dave Liebman (sax), Aydin Esen (p, synths) ve Anthony Jackson (b) ile çalıştı.

Steve, Sonor davullarını, Zildjian zillerini, Vic Firth "Steve Smith" Signature bagetlerini ve Tala Wands, Remo derilerini, Shure mikrofonlarını, DW pedallarını ve Puresound trampet tellerini kullanmaktadır.
Resim
Çaldığı Albümler:

1968: The Road Runners,
1969: Clyde (rock),
1974: Lin Biviano Big Band,
1975: The Fringe (caz),
1976: Jean-Luc Ponty (turda çalmış),
1977: Ponty and Focus - "Enigmatic Ocean" (ilk albüm),
1978: Journey - "Evolution" (grupla ilk albüm 1979),
1980: "Departure", "Captured", "Dream After Dream" (80'lerde),
1983: Vital Information - "Frontiers" (1983), "Orion" (1984),
1985: Journey - "Raised On Radio" (ve gruptan ayrıldı),
1985: Jeff Berlin - "Champion",
1986: Steps Ahead - "Live In Tokyo 1986",
1986: Vital Information - "Global Beat",
1988: Vital Information - "Fiafiaga (Celebration)",
1989: Vital Information - "Vitalive!",
1990: Vital Information - "Easier Done Than Said",
1991: Journey - "Ballade",
1992: Journey - "Time3",
1996: Journey - "Trial By Fire",
1997: Buddy Rich Big Band (turnede çaldı),
1997: Vital Information - "Where We Come From",
2000: Vital Informatin - "Where We Come From Tour 1998-99" (canlı albüm).


Kaynaklar: http://www.drummerworld.com/ & http://www.vitalinformation.com/

Hiç yorum yok: