BATERİ - DAVUL DERSLERİ
Yazan : Yavuz Küçükyıldırım
DERS 11. Dönüşler – Form oluşturma.
Nota ve metodla çalışma yaparken, tekrar eden yerleri birkez daha yazma ve fuzuli kağıt israfından kurtulmak için çeşitli kolaylaştırıcı işlemler vardır. Mesela ilk derslerde öğrenmiş olduğumuz iki noktalı olan ölçü çizgisini gördüğümüz zaman kendisinden önce gelen işaretli bir yer yoksa en baştan tekrar tamamı çalınır ve bitiş çizgisinde iş biter demiştik.
Biz bunları alıştırmalarımızın bazılarında tekrar baştan çalışma yapılsın diye uygulamaya koymuştuk.
Bu dönüş işareti olan iki nokta üstüste’nin işimizi görmediği zamanlarda Senyo denilen ve S harfinin benzeri olan (biraz sola yatık S harfi gibi düşünün) harfi “slash”, yani taksim=kesme=bölme işareti olan bir çizgiyle kesen ve $ işaretine benzeten, sağına soluna birer nokta koyulmuş simge ile istenilen bir yerden gene istenilen bir yere gönderebiliriz. Mesela A paragrafı ve B paragrafı olan bir kalıbımız olduğunu düşünün. Bu A kalıbını bir kere çaldığımız zaman otomatikman B ‘ye geçmemiz gerekir. Ama biz biliyoruz ki A’yı tekrar ettirmek istiyorsak son ölçüsünde, bitiş ölçü çizgisinden önce koyacağımız iki nokta üstüste ( : ) işaretiyle tekrar başa döndürme imkanımız var. Diyelim ki bunu yaptık (veya yapmadık) B’ye devam ederiz. Kaç ölçülük bir çalışmaysa çalar sonuna geliriz. İşte burada gerekiyorsa en başa gidip, partisyonu tekrar baştan başlayıp sona gitme ihtiyacı varsa partisyonun en sonuna Senyo denilen işareti koyarız. Ama bu yetmez tabiii. Nereye dönülmesi isteniyorsa bir Senyo işareti de oraya koymamız gerekmektedir. Biz en başa döneceğimizi düşundüğümüz için Senyoyu da başa koyarız.
Demek ki Senyo görüldüğü yerden önceki Senyo işareti olan yere dönüşümüzü sağlayan bir işarettir. (Benzer olarak da Coda (koda okunur) işareti vardır ve coda’dan coda’ya atlanır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder